Umre yapacak kişi, öncelikle vucüd temizliğini yapar, saç ve sakal traşı olur, bıyıklarını düzeltir, tırnaklarını keser, abdest alır ve vücuduna güzel kokular sürer. .
Erkekler atlet, kilot, çorap elbise ve ayakkabılarını çıkartırlar. İzar ve rida adlı iki parça ihram örtüsünü giyinirler. Rida’nın uçlarını birbirine bağlamak ya da iğne ile tutturmak mekruhtur. Ayaklarına arkası ve üzeri açık terlik giyerler. Sırta çanta almak, bele kemer bağlamak ve şemsiye kullanmakta bir mahsur yoktur. Kadınlar ise İslam edebine uygun elbise ve ayakkabı giyerler.
İki rekât ihram namazı kılınır. Namazın birinci rekâtında Fatiha süresi ile kafirün suresi, ikinci rekâtta Fatiha ile ihlâs süresi birlikte okunur.
Umre yapmak isteyen kişi, hill bölgesinde bulunuyorsa, mikat sınırlarını geçmeden bulunduğu yerde, ihrama girer.(ihram: niyet etmek, telbiye getirmek)” Allah’ım! Umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve kabul eyle” diyerek niyet edilir.
“Buyur Allah’ım buyur! Buyur senin hiçbir ortağın yoktur. Buyur, şüphesiz her türlü övgü, nimet, mülk ve hükümranlık sana mahsustur. senin ortağın yoktur.”diyerek telbiye getirilir. Böylece ihram’a girilir ve yasaklar başlar.
Harem bölgesine girince şu dua okunur: Allah’ım burası senin haremindir, emin kıldığın yerdir. Beni cehenneme girmekten koru. Kullarını dirilttiğin gün beni azabından güvende kıl, beni dostlarından ve itaatkâr olanlardan eyle diye dua edilir.
Mekke’ye abdestli girmek sünnettir. Gündüz girmek ise müstehaptır.
Mescidi-i Harem’e girerken:”Allah’ım Rahmet kapılarını bana aç ve beni kovulmuş şeytandan koru.”diye dua edilir.
Kâbe’yi görünce:”Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim, her türlü övgü Allah’a mahsustur, Allahtan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. Allah’ım! Bu senin evindir. Onu sen yücelttin. Sen şereflendirdin. Sen değerli yaptın. Onun yüceliğini, şerefini ve değerini artır. Ya Rabbi! Onun değerini artıran, onu şereflendiren, ona saygı gösteren kimsenin şerefini, saygınlığını, heybetini, yüceliğini ve iyiliğini artır. Allah’ım! Sen selamsın ve selamet ancak sendendir. Bizi selametle yaşat ve selamet yurdun olan cennetine koy. Ey celal ve ikram sahibi Allah’ım! Sen her şeyden yücesin ve her şeyden üstünsün.”diye dua okunur.
Hacer-i esved hizasına gelince eller omuz hizasına kadar kaldırılır.”Bismillahi allahu ekber.”diyerek hacer-i esved selamlanır. Tekbir, tehlil ve tahmid getirilir. Eğer ki durum müsait ise, hacer-i esved öpülür. Müsait değilse kalabalıktan dolayı yaklaşılmazsa selam verilir
Tavaf esnasında bildiğimiz duaları okur ve sessizce tekbir ve tehlil getirir veya Kur’an okuruz..