Umre ve hac vizesi için, eğer kendiniz başvuru yapacaksanız, Türkiye’de sadece Ankara ve İstanbul’da Suudi Arabistan konsolosluğu olduğu için,müracaatı buralar da bulunan konsolosluklara yapabilirsiniz.vize ücreti hac ve umre için 360 TL.dir.
Umre ve hac ibadetini yerine getirmek için, tabi ki Suudi Arabistan’a gitmemiz gerekiyor. Bu ülke de Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulaması yapmaktadır. Vize alabilmek için de belirli şartları yerine getirmemiz gerekiyor.
Umre ve hacca gidecek vatandaşlar ilk önce pasaport almak zorundadır. Pasaport. işlemleri için yurt içinde; 81 il ve ilçe emniyet müdürlüğüne, yurt dışında ise bağlı bulunduğunuz dış temsilciliklerimize yapabilirsiniz. Pasaport alabilmek için de bazı işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor:
- C. nüfus cüzdanı aslı,
- 2 adet biyometrik resim,
- Müracaat sırasında parmak izi alınması,
- Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını ikmal etmemiş olanlara en fazla 5 yıl,18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport bedeli anlaşmalı bankalara yatırılması,
- Varsa önceden alınmış pasaportların aslı,
- Müracaatların şahsen yapılması.
Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra emniyet müdürlüğünden yaklaşık 5 gün içerisinde pasaportlar alınabilmektedir.
Pasaport aldıktan sonra umre vizesi almak gerekmektedir. Diyanet işleri ve ya Diyanet İşleri’nce yetkilendirilmiş acentelerle umre vizesi işlemlerini gerçekleştirebiliriz.
Umre vizesi için de aşağıda ki evrakların hazırlanması gereklidir:
1.Eski tip pasaportlar kabul edilmemektedir. Yeni çipli pasaport alınması gerekiyor.
2.Umre vizesi için yeni alınmış ve içerisinde boş sayfaları olan pasaportlar olmalı. Başvuru tarihinden itibaren pasaportun bir yıllık geçerliliği olmalıdır.
3. Arkalı önlü kimlik fotokopisi
4.Eşi ile gidecek olanlara vukuatlı nüfus kayıt örneği
5.Yakınları ile gidecek olanlar için akrabalığı gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneği
6. İki adet vesikalık fotoğraf
Umre Müslümanların hac mevsimi dışında Kâbe’yi ziyaret etmesi anlamına gelmektedir. Belli bir tarih’te gidilmesi gerekmediği gibi, sayı konusunda da herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Umrenin bir anlamı da ziyarettir. Kâbe ziyaret edilir ve Müslümanlar için dini bir amaç gerçekleşir.
Suudi Arabistan devleti bir takım düzenlemeler yaparak, umre ziyaretinde bulunan kişilere yönelik, genişletilmiş umre turizm programları düzenlemektedir. Gelen insanların ülkede daha fazla kalmaları ve daha rahat gezebilmeleri için çaba sarf ediyor olmaları sevindiricidir.