Umre yolculuğuna çıkmadan önce bir takım hazırlıklarda bulunmak gerekir. Böylece daha iyi bir yolculuk yapar ve aklımızda takılan bir şey olmadan manevi atmosferden en iyi verimi elde edebiliriz. Umre için hazırlık yapmak isteyenler şu tavsiyeleri dikkate almalıdırlar:
- Eş, dost, akrabalar, komşularla helallik alınmalıdır.
- Gusül abdesti alarak iki rekat sefer namazı kılıp yolculuk duası yapılarak yola çıkılmalıdır.
- Havalimanına erken gitmeye çalışınız.
- Yanınızda gereksiz, yük olabilecek fazla eşya almayınız.
- Kullanmanız gereken ilaçlarınızı yanınızda bulundurunuz.
- Bekleme zamanında olası açlığınıza karşı hafif yiyecekler ve su bulundurunuz.
- Bol bol Kur’an okuyup, salavat getirelim.
Umre yolculuğuna çıkmadan evvel başta en yakınlarımız olmak üzere ilişkide bulunduğumuz insanlarla iletişim kurup ziyaret etmeye çalışalım. Onların dualarını alalım. Kişisel olarak vücut temizliğine özen gösterin. Tırnaklar kesilmeli, saç-sakal düzgün bir görünüme sahip olmalıdır.
Umre de Peygamberimizin belirlemiş olduğu mikat denilen yerlerde ihram ile başlamaktadır. Mikat sınırından önce ihrama girilmesi gerekmektedir. Mikatlar denilen bölgeler -en doğrusunu Allah bilir- Adem peygamberden sonra yeryüzüne dağılmış olan insanoğlunun çıkış noktalarını oluşturmaktadır. İhramlanma umrenin başlıca şartı, haccın ise vaciplerinden biridir. İhramlanma için Cidde üzerinden doğrudan Mekke seyahati yapan kişi Türkiye’de havalimanında ya da uçakta ihramlanabilir. Önce Medine’ye gitmekte olan kişi ise Medine’den Mekke’ye hareketten önce kalınan yerde ya da uçakta Mekke’ye 10 km. uzaklıkta Mikat bölgesinde ihramlanır.
İhramlanma işlemi için mümkün ise eğer gusül yoksa abdest alınmalıdır. Elbiseler, başlıklar, ayakkabılar çıkarılmaktadır. İki parçalık olan ihram giysisi giyilir. Arkadan topukların, önden de ayak parmaklarının açıkta kalacak şekilde bir ayakkabı ya da terlik giyilmektedir.
İhramlık halinde gözlük, kemer, kulaklık, saat kullanılabilir. Kadınlar ihramlanma işlemi için kendisinin ilgi odağı haline gelmeyecek şekilde, sade ve tercihen renksiz bir giysi tercih edebilirler.
Kerehat vakti değilse iki rekat ihram namazı kılınmalıdır. İlk rekatta “Kafirun” suresi, ikinci rekatta “ihlas” suresi okunması tavsiye edilmektedir. Ardından ise şöyle niyet edilir:
“Allah’ım umre yapmak istiyorum, kolaylaştır ve kabul buyur.” Devamında ise Telbiye duası okunur. Telbiye ve niyet ihramın rukun vasıflı farzlarını oluşturmaktadır.