HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU EV: Hz.muhammed’in (s.a.v)doğduğu ev, Mekke’nin doğusunda beni Haşim mahallesinde bulunuyordu. Efendimizin dünyaya geldiği Mekke evinin yerinde bugün, daha sonradan inşa edilen ve bir halk kütüphanesi olarak hizmet veren bina bulunuyor. Hacca gidenlerin ziyaret ettikleri yapı içerisinde annesi Hz. âmine hatunun peygamber efendimizi salladığı ağaç beşiği de olduğu gibi korunuyor.
MU’ALLA MEZARLIĞI: mekke’nin tarihi mezarlığı olan mu’alla mezarlığı, mescid-i harem’in 1,5 km kuzeyinde bulunuyor. Peygamber efendimizin dedesi abdülmuttalip, amcası Ebu talip, eşi Hz. Hatice ile oğulları kasım ve Abdullah’ın kabirleri burada bulunuyor. Birçok sahabeye İslam büyüğünün de kabirlerinin bulunduğu mu’alla mezarlığı da şehirde ziyaret edilen önemli yerlerin başında geliyor.
HİRA MAĞARASI: Peygamberliğinden önce Hz. Muhammed’in(s.a.v) inzivaya çekildiği mağara. Peygamber efendimiz 40 yaşına girdiği yılın kadir gecesinde, mağarada ibadet ederken Hz. Cebrail tarafından kendisine ilk vahyin geldiği ve peygamberliğin verildiği yer olan hira mağarası, Mekke ‘de ziyaret edilen kutsal yerler arasında yer alıyor.
SEVR MAĞARASI: Hz.muhammedin(s.a.v)Mekke’den Medine’ye hicreti esnasında Hz. Ebu Bekir ile birlikte Mekkeli müşriklerden gizlendikleri sırada, bir örümceğin mağaranın girişini ağ örerek kapadığı ve peşlerindeki izcinin mağaraya girmesini engellediği biliniyor.
CİN MESCİDİ: cinlerin peygamber efendimizden kuran dinledikleri yerde inşa edilmiş bir yapıdır.
ARAFAT: çevresinde dağların yükseldiği dümdüz bir ovadır. Kurban bayramından önceki gün, hacı adayları Arafat’ta haccın farzlarından biri olan vakfeyi gerçekleştirirler. Cennetten sonra Hz. âdem ve Hz. Havva’nın uzun bir ayrılıktan sonra buluştuğu cebel-i rahme tepesi de burada bulunuyor.
MÜZDELİFE: Arafat ile mina arasında, harem sınırları içerisinde bulunan bölgenin adı müzdelifedir. Hacda Arafat vakfesinden sonra Arafat’tan inen insanların ikinci vakfelerini yaptıkları yerdir. Bayram gecesi Arafat’tan inen hacılar, akşam ve yatsı namazlarını bu meydanda kılarak ve burada bir gece konaklayarak vakfeyi gerçekleştirirler.
MİNA: Şehrin kuzey doğusunda bulunan mina,müzdelife ile Mekke arasında kalan bölgeye deniyor.hac ibadetinde bulunan şeytan taşlama yerleri,kurban kesme yerleri bu bölgede bulunuyor.Arafat’tan inip müzdelife vakfesini tamamlayan hacılar mina’ya gelerek hac vaciplerinden şeytan taşlama görevini gerçekleştirirler. Mina’da şeytan taşlama üç gün sürer.mina,aynı zamanda Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etmek için götürdüğü yerdir.
AKABE: Peygamber Efendimizin Medine’ye hicretinden iki yıl önce,12 kişilik Medineli grubun İslam’a davete uyarak Müslüman oldukları yer olarak bilinir.