Mekke’de Ne Ucuz

Kutsal topraklarda Türkler başta olmak üzere müthiş bir alışveriş hastalığı var. Çoğunlukla hac mevsiminde olmak üzere üç aylık açılan dükkânlar, her gün dolup taşmaktadır. Fiyatların yapılacak pazarlıklar sonucu bir hayli düştüğü bu dükkânlarda ucuz sayılabilecek rakamlara her türlü eşyalar satılmaktadır. Dükkân sahipleri Türklerden çok memnun olmuşlar ki yetecek kadar Türkçe konuşabiliyorlar.

Türk hacıları, yakınlarına hediye etmek için Kur’an-ı Kerim, gümüş yüzük, seccade, tespih, kına, misvak, sürme ve ezanlı saat tercih ediyorlar.

Takke, seccade, parfüm, battaniye, yüzük, kolye, başörtüsü, kına, sürme, zemzem takımı, slâyt makinesi, tespih, namaz örtüsü, çay, ezanlı saat, çanta, terlik ve yerel kıyafetler alınmaktadır. Hediyelik ürünlerin fiyatları ise marka ve kaliteye göre değişiklik göstermektedir.

Hac ya da umre ziyaretine giden hacılar, ihtiyacı olan malzemeler ile hediye olarak alacağı malzemelerin toplamı yaklaşık olarak 200- 1000 TL arasında olmaktadır. Tabi ki zengin olan hacıların harcaması ise bu rakamların çok daha üzerindedir.

Ziyarete gidenlerin en önemli yüklerinden birisi olan zemzem için kargo şirketleri kurulmuş ve 60 riyal’e 20 litre zemzem’i İstanbul’a kadar götürmekteler.

Kilosu 5 riyalden 16 riyale kadar hurma satılmaktadır. Kilo başı 2 riyal ödeyerek kargo ile hurmaları memlekete kadar gönderebilirsiniz.

Tekstil ürünleri çok ucuz.1 metre kumaş 10 riyal, 1 bayan elbisesi 10 riyal.

Sokaklar seyyar Pazar yeri gibi. Tezgâh kuran Pakistan, Hindistan, Afganistan, Nijerya, Sudan, Gana ve Somali uyruklu seyyar satıcılar her türlü alet ve hediyelik eşya satmaktalar.

Suudi Arabistan’da Misvak, zemzem ve hurma’nın dışında her şey dış ülkelerden geliyor. Dolayısıyla bunların dışında kalan her şey başka ülkelerde de var. Hediyeler mutlaka Mekke ve Medine’den alınacak diye bir kural yoktur. Hacı adayları bir hayli fazla alışveriş yaparlar. Bunların taşınması da sorun. Üstelik hacda alışveriş yapmanın kutsal bir yanı yoktur. Yapılan alışveriş ne kutsal, ne kaliteli, ne de ucuz olan bir durum değildir. Zaten hediyelik eşyaların büyük çoğunluğu Türkiye’den gitmektedir. Bunun için Türkiye’den giden hacı adaylarımız alışverişlerini ülkemizden yapmaları daha uygun olacaktır.

Hacılarımız ülkemizden yapacakları alışveriş ile ekonomimize katkı sağladıkları gibi, esnafımızın da işlerinin hareketlenmesine vesile olurlar. Hac ziyaretlerinde de alışveriş için zaman harcamaz, rahat bir şekilde kendilerini ibadete verirler.

Benzer Konular: