Hacerül Esved Taşı Türkiye’de Hangi Camide

Hacer-ül Esved taşı hac ve umre ziyaretinde Kâbe’de milyonlarca Müslüman kadın ve erkeğin bir kere olsun dokunup el veya yüz sürmek içim adeta yarıştığı mübarek bir taş. Bu taşı böylesine kutsal ve değerli kılan şey ise peygamber efendimizin:” Hacer-ül esved, kıyamette insanlara şefaat eder.” hadis-i şerifi kadar, tavaf ederken onu öpmesi nedeniyle sünnet sayılması… Tavafın başlama ve bitiş yerini tayin etmek için kullanılan hacer-ül esved, tavafın her dönüşüne başlarken öpülüyor. Kalabalıktan dolayı öpülemezse de karşıdan selamlanıyor. Bu sebepten dolayı dokunmanın bir hayli zor olduğu bu taşa aslında hiçbir zahmete girmeden dokunmak mümkün. Üstelik İstanbul ve Edirne de …

Hacer-ül esved’den kopan parçaların İstanbul, Edirne de bulunduğundan pek çok insanın haberi yok aslında. Cennet taşlarından dört tanesi Sultanahmet kadırgadaki Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nde bulunurken, bir parçası da Süleymaniye’deki Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinde, diğer parçada Edirne’deki Eski Camide yer alıyor.

Bu taşlar İstanbul’a nasıl geldi? Müslümanların kutsal mekânı Kâbe’nin inşası sırasında Hz.İbrahim tarafından Ebu Kubeys dağından getirilen ve cennetten indiğine inanılan ”Hacer-ül esved taşı 4.Murat devrinde çevresi, koruma maksadıyla altın ile kaplanırken taştan birkaç parçanın kırıldığı rivayet ediliyor. İşte bu kopan parçaların kanuni sultan Süleyman devrinde İstanbul’a getirilmiş olma ihtimali yüksek. Bu taşları yerleştirme görevi ise Mimar Sinan’a nasip oluyor.

Bu kutsal taşlardan dört tanesi Sokullu Mehmet paşa camisinde bulunuyor. Etrafı altın çerçevelerle kaplı taşlardan ilki 2×3 cm büyüklüğünde ve caminin giriş kapısı üzerindeki mermerde bulunuyor. İkincisi mihrapta yer alan lafzın hemen altında ve 3×1.5 cm büyüklüğünde. Üçüncü parça ise 1.5 cm ebadında ve minber kubbesinin hemen altında bulunuyor. Mimar Sinan tarafından yerleştirilen son taş parçası ise en azından uzun boyluların dokunabileceği bir yüksekliğe yani minber kapısının üzerine konulmuş ve 1,5 cm büyüklüğünde…

Hacer-ül evsedin İstanbul’da ki son parçası ise Süleymaniye camisindeki Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinde. Taş, türbe giriş kapısının üstündeki saçağın altında bulunuyor. Mimar Sinan tarafından sikke biçiminde kesilerek yerleştirilen bu cennet taşı en büyük parça aynı zamanda. Tam 5 cm büyüklüğünde…

Hacer-ül esved taşının bir parçası da Edirne’de ki eski paşa camisinde bulunuyor. Camide yer alan parça, mihrabın sağ tarafında, mihrap ile minber arasında kalan kısımda bulunuyor.

Benzer Konular: