Vakfe: Durmak demektir. Arafat vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içerisinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz. Peygamber efendimiz (s.a.v) “Hac Arafat’tır” buyurmuştur.
Arafat, Mekke’nin 25 km. güney doğusunda bulunan geniş bir alanın adıdır. Arafat vakfesi bu alanda yapılır. Bu geniş alanın sınırları levhalarla gösterilmiştir. Arafat vakfesinin sahih olabilmesi için hac ihramına girmiş olmak ve belirlenen süre içinde Arafat’ta bulunmak gerekmektedir.
Arafat vakfesinin zamanı, Zilhiccenin 9. günü yani Arefe günü öğleyin güneş’in tepe noktasına gelip, batı’ya meyletmeye başladığı andan (zeval vaktinden) bayramın birinci günü fecr-i sadık dediğimiz tan yerinin ağarmaya başladığı ana kadar ki zamandır. Bu süre içinde her ne durum da olursa olsun ister uykuda, ister uyanık, ister ayakta isterse baygın, vakfenin farkında olsun ya da olmasın, bir an orada bulunmakla vakfe farzını yerine getirmiş olur.
Öğle vaktine kadar çadırlarda ibadetle meşgul olunarak bu mübarek mekânın ve zamanın feyzinden ve bereketinden azami derecede fayda sağlamak isteyen hacı adayı, öğle namazı için hazırlık yapar.
Öğle ezanı okununca öğle ve ikindi namazları birleştirilerek kılınır. Buna “Cem-i takdim” denir. Öğle ve ikindi namazları birleştirilerek şu şekilde kılınır: Ezan okunduktan sonra, önce öğle namazının ilk sünneti kılınır. Sonra kamet getirilerek öğle namazının farzı kılınır. Selam verildikten sonra teşrik tedbiri getirilir. Arkasından tekrar kamet getirilerek ikindinin farzı kılınır. Selamdan sonra teşrik tekbiri getirilir. Böylece öğle ve ikindi namazı bir ezan ve iki kametle eda edilmiş olur. Bu iki farz namazı arasında başka namaz kılmak mekruhtur. Bu sebeple öğle namazının son sünnetiyle ikindinin sünneti kılınmaz.
Namazdan sonra vakfe yapılır. Öğle ve ikindi namazları cem-i takdim ile kılınırken seferi olanlar öğleyi de ikindiyi de ikişer rekât olarak kılarlar.
Arefe günü Arafat’ta öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kılındıktan sonra ayağa kalkılır ve kıbleye karşı dönülür. Arafat duası yapılır. Telbiye, tekbir, tehlil ve salâvat getirilir. Tövbe, istiğfar ve dualar edilir.
Güneş battıktan sonra Arafat’tan Müzdelife’ye hareket edilir. Kafileler belli bir plan dâhilinde yola çıkarlar. Akşam namazı, Müzdelife’de yatsı vaktinde, yatsı namazıyla birleştirilerek “cem-i takdim” kılınacağı için, kendi vaktinde kılınmaz. Yolda telbiye, tekbir, tehlil, salâvat ve dualar yapılır.