Hacda Arafatın Önemi

Arafat: Mekke’nin yaklaşık 25 km güneydoğusunda harem sınırları dışında bir bölgedir.

Vakfe: Bir yerde bir süre durmak veya beklemek demektir. Arafat vakfesi önemli ve titizlik gerektiren bir rükündür. Çünkü süresi içinde Arafat’ta bulunamayanlar, o sene hacca yetişememiş olurlar. Arafat vakfesi dışında vaktinde yapılamayan diğer menasik ise, daha sonra kaza edilerek veya fidye ödenerek telafi edilebilir.

Hz. peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyururlar;”Hac Arafat’tan ibarettir.”(Tirmizi, Ebu Davud)

Vakfenin geçerli olmasının şartları:

1-Hac için ihramlı olmak.

2-Vakfe’yi özel yer ve zamanda yapmak.

Vakfenin yeri, Arafat bölgesidir. Arafat bölgesinin Mekke tarafındaki sınırı ürene vadisidir. Ürene vadisi dışında Arafat bölgesinin her yerinde vakfe yapılabilir. Bu vadi Arafat bölgesinden değildir. Burada bulunan ”nemire mescidi” nin kıble tarafından bir kısmı da vakfe terinin dışında kalmaktadır.

Zilhiccenin 9. Arefe günü zeval vaktinden, yani güneşin tepe meridyeni üzerine geliş vaktinden, bayramın ilk günü “fecr-i sadık” denilen tan yerinin ağarmaya başladığı zamana kadar geçen süredir. Bu konuda mezhepler arasında görüş ayrılığı yoktur.

Vakfenin sahih olması için niyet, akıl ve ilim şart olmadığından, belirtilen süre içinde ister şuurlu, ister şuursuz olsun, uykuda ya da uyanık olsun, abdestli ya da abdestsiz olsun fark etmez. Arafat sınırları içinde bulunuluyorsa, hatta oradan geçen kimse bile vakfeyi yapmış olur.

ARAFAT VAKFESİNİN SÜNNETLERİ

1-Zilhiccenin 8. tevriye gününü arefe gününe bağlayan geceyi mina’da geçirip, arefe günü sabahı güneş doğduktan sonra Arafat’a hareket etmek.

2-Zeval vaktinden önce Arafat bölgesinde bulunmak ve mümkünse vakfe için gusletmek.

3-Vakfe esnasında abdestli ve kıbleye yönelik olmak.

4-Oruçlu olmamak.

5-Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak.

6-Zeval vaktinden sonra öğle namazından önce nemire mescidi’ nde hutbe okunması.

7-Vakfe’yi cem-i takdim ile kılınan namazdan sonra yapmak.

8-Mümkün olduğu kadar vakfeyi rahme denilen tepenin yakınında yapmak.

9.Gün boyunca telbiye, zikir, tesbih, dua ve istiğfar gibi ibadetleri çokça yapmak. Kendisi, anne ve babası, çocukları, bütün Müslümanlar ve ümmet-i Muhammed için dualar edilir. İstiğfarda bulunulur.

10-Vakfe esnasında ayakta durmak daha faziletlidir.

Arefe günü Arafat’ta öğle ve ikindi namazlarının öğle vakti içinde birleştirilerek birlikte kılınması sünnettir. Buna cem-i takdim denir.

Benzer Konular: