1979 yılından itibaren bakanlar kurulu kararı ile hac görevi diyanet işleri başkanlığının yönetimine verilmiştir. Her sene hac işleri yüksek kurulu toplanır. Yıllık takvimi belirler ve protokole bağlanarak il müftülüklerine bildirilir.
Vatandaşlar öncelikle ön kayıt yaptırırlar. Ön kayıt yaptırırken nüfus cüzdanının fotokopisi ve bir miktar parayı bankaya yatırırlar. O bankanın dekontu ve fotokopiyle birlikte müftülükte broşür doldurup teslim ederler. Böylelikle ön kayıt yapılır.
Ön kayıtlar bittikten sonra sıra kura çekimine gelir. Kimler gitmeye hak kazanırsa esas kayıtlar yapılır.
Vatandaşlar gidiş tarihini belirledikten sonra, ödemenin birinci taksitini bankaya yatırırlar. Banka dekontu, fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, pasaportla birlikte esas kayıtlar yapılır. Esas kayıtlar bittikten sonra eğitim seminerleri başlar, hacı adayları bu seminerlere katılırlar.
Hacca gitmek isteyenler, ön kayıtlarını veya kayıt yenileme işlemlerini, bağlı bulundukları il ya da ilçe müftülüklerinde ya da diyanet işleri başkanlığının resmi web sayfasından elektronik ortamda yapabilmektedir.
Suudi Arabistan’a gidecek T.C. vatandaşlarının, pasaport türüne bakmaksızın, Suudi Arabistan devleti tarafından ülkeye girişlerde Suudi Arabistan vizesine tabi olduklarını bilmelerinde fayda vardır. Sadece resmi görevle gidenlerin dışında her kişi vize işlemlerine tabi tutulmaktadır.
Suudi Arabistan konsolosluğu 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren vize başvuru işlemleri için çipli pasaport uygulamasına geçmiştir.
Hac için gerekli belgeler:
1-Geçerlilik süresi en az bir yıl olan çipli pasaport.
2-Nüfus cüzdanını arkalı, önlü fotokopisi.
3-4×6 ebadında beyaz fon üzerine çekilmiş, her birinin arkasına; hacının adı, soyadı, T.C.kimlik no ve il’i yazılı olan 4 adet vesikalık fotoğraf.
4-Aşı kartı.
5-45 yaşından küçük olup, yanında mahremi bulunmayan bayanlara, Suudi Arabistan konsolosluğunca vize verilmediğinden, bu bayanların müracaatı yakını ile birlikte kabul edilecek ve bunların yakınlık derecesi, noterden alınacak taahhütname ve muvafakat name ile belgelenmesi gerekir. Bu bayanlara refakat edecek erkekler 18 yaşından küçük olmamalı.
6-45 yaşından küçük bayanlar, eşleriyle birlikte gitmeleri durumunda evlenme cüzdanı fotokopisi, yanında eşi olmadan gidecekler ise yakınlık durumunu belirtecek olan akrabalık belgesi. (vukuatlı nüfus kayıt örneğinin aslı)