Hacca gitmek isteyen kimse, yola çıkmadan önce varsa borçlarını öder. Çevresindeki insanlarla helalleşir. Günahlarının affı için tövbe eder, Allah’a yalvarır. Kazaya kalmış ibadetleri varsa kaza eder. Yola çıkmadan önce evinde iki rekât namaz kılar. Aile fertleri ve yakınları ile helalleşir, veda ederek yola çıkar. Yolculuk ve hac ibadeti sırasında başkalarını incitecek hal ve tavırlardan mümkün olduğu kadar kaçınır.
İhrama girilecek yer olan mikat sınırından önce, temizlik hazırlığı yapılır. Tırnaklar kesilir, traş olması gerekli olan yerlerini temizler ve mümkün ise gusleder. Gusletme imkânı yoksa abdest alır. Bayanlarında, özel durumları varsa guslederler. Çünkü gusletmek temizlik amaçlıdır. Erkekler giyindikleri iç ve dış çamaşırlarının hepsini çıkartırlar, izar ve rida denilen iki parça olan kıyafetleri giyinirler. İhramlı oldukları süre boyunca, ayak ve başlarını açık bulundururlar. Kadınlar ihrama girerken normal elbiselerini giymeye devam ederler.
Mikat sınırında, ihramın sünneti niyetiyle iki rekât namaz kılınır. Hacca niyet edilir ve telbiye getirilir. Böylece ihrama girilmiş olur. Bundan sonra ihramlı olduğu için, ihramlıya yasak olan şeylerden uzak durması gerekecektir. Yasaklar başlamıştır.
Mekke’ye varınca gusledilir veya abdest alınır. Sonra harem-i şerife gidilerek Kâbe’nin etrafında kudüm tavafı yapılır. Ve ardından iki rekât tavaf namazı kılınır. Namazdan sonra safa ile Merve arasında usulüne uygun şekilde sa’y yapılır. Hacı adayı bundan sonra ihramlı şekilde Mekke’de kalır. Burada kaldığı sürede mümkün olduğu kadar harem-i şerifte namaz kılmalı ve gücü yettiği kadar tavaf etmek çok sevap olur.
Tevriye günü(arefe’den bir gün önce) Arafat’a çıkılır. Güneş batıncaya kadar Arafat’ta kalınır. Dua ve ibadetlerle vakitler değerlendirilir. Burada öğle ve ikindi namazları cemaatle birlikte kılınır. Öğleden sonra vakfe yapılır. Güneş battıktan sonra akşam namazı kılınmadan müzdelife’ye hareket edilir. müzdelife’de akşam ve yatsı namazları cemaatle birlikte kılınır. Geceyi müzdelife’de geçiren hacı adayları şeytan taşlamak için burada taş toplarlar.
Bayram sabahı, sabah namazı erken kılınır. müzdelife vakfesi yapılır. Hava aydınlandığında mina’ya hareket edilir.
Bayramın birinci günü akabe cemresine yedi tane taş atılır, saçlar traş edilerek ihramdan çıkılır. Zaman yeterli olursa, aynı gün Mekke’ye gidilerek farz olan ziyaret tavafı yapılır.
Bayramın ikinci günü: küçük, orta ve akabe cemrelerine yedişer taş atılır. Aynı gün mina’dan Mekke’ye dönülür ve veda tavafı yapılarak hac vazifesi tamamlanır.
Uygulamasını belirttiğimiz hac, ifrad haccıdır.