Hac Başvurusu Nasıl Yapılır?

1979 yılından itibaren, Bakanlar Kurulu Kararı ile hac görevi Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimine verilmiştir. Her sene hac işleri yüksek kurulu toplanır, yıllık takvim belirlenir ve protokole bağlanarak İl Müftülüklerine bildirilir.

Hacca gitmek isteyen vatandaşlar İl müftülüklerine ön kayıt başvurusu yaparlar. Ön kayıt için, antlaşmalı olunan bankalardan birine bir miktar para yatırılır. O bankanın dekontu ile nüfus cüzdanı fotokopisi birlikte müftülüğe broşür doldurarak teslim ederler. Bu şekilde ön kayıt yapılır.

Ön kayıtlar yapıldıktan sonra sıra kura çekimine gelir. Kurada kimler gitmeye hak kazanırsa asıl kayıtlar yapılır.

Vatandaşlar gidiş tarihlerini belirledikten sonra, ödenecek ücretin ilk taksit’ini bankaya yatırırlar. Banka dekontu, fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve pasaportla beraber asıl kayıtlar yapılır. Asıl kayıtlar bittikten sonra Hacı adayları için eğitim seminerleri başlar ve bu seminerlere katılırlar.

Suudi Arabistan’a gidecek T.C.vatandaşlarının, pasaport türüne bakılmaksızın, Suudi Arabistan devleti tarafından ülkeye girişlerde vizeye tabi olduklarını bilmelerinde fayda vardır. Sadece resmi görevle gidenler vize işlemlerine tabi değildir.

Suudi Arabistan konsolosluğu 1 Haziran 2011 tarihinden itibaren çipli pasaport uygulamasına geçmiştir. Eski pasaportlar geçerli değildir.

HAC BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

1- En az bir yıl geçerliliği olan yeni çipli pasaport(eski pasaportlara Suudi Arabistan konsolosluğu vize vermemektedir.)

2- İki adet nüfus cüzdanı fotokopisi.

3- Dört adet biometrik resim. Resimlerin arkasına ad, soyadı ve T.C. numaraları mutlaka yazılmalı.

4- Nüfus kayıt örneği; 18 yaşından küçük erkekler ile 45 yaşından küçük bayanlar için nüfus müdürlüklerinden alınacak belgenin aslı.

5- Menenjit aşısı kartı ( Hacı adayları sağlık ocaklarında menenjit aşısı olabilmektedir) Pasaport işlemlerinde aşı kartı olmayanlara konsolosluk vize vermemektedir. Aşı yaptırmak için ise kimlik kartının olması yeterlidir.

6- Taahhütname ve muvakatname: 45 yaşından küçük olup da hacca gitmek isteyen bayanların evli ise eşlerinden, bekâr iseler babalarından noterden alınmış muvakatname vermeleri gereklidir. Götürecek olan akraba ise, yine aynı şekilde noterden muvakatname verilmesi gereklidir. Eşi ile hacca gidecekler için taahhütname ve muvakatname belgesi gerekli değildir. Nüfus kayıt örneği olması yeterlidir.

7- 65 yaşın üzerindeki adaylar için sağlık kurulu raporu.

Benzer Konular: