Umre Ziyaretinde Neler Yapılır?

Umre: Belirli bir zamana bağlı olmaksızın yapılan Kâbe ziyaretidir. Hanefi ve maliki mezheplerine göre, sünnet. şafii ve Hanbelî mezheplerine göre ise farzdır.

Hac sadece hac mevsiminde yapıldığı halde, umre her zaman yapılabilir. Sadece kurban bayramının arefe günü ile bu bayramın dört gününde yapılması mekruhtur. Ramazan ayında yapılması ise çok sevaptır.

Umre, esas itibariyle, Kabe’yi tavaf (Kabe etrafında yedi defa dönmek), Safa ile Merve tepeleri arasında(yedi defa) sa’y dır. Hacda olduğu gibi, müzdelife’ye gitmek, Arafat’ta vakfe yapmak ve mina’da şeytan taşlamak yoktur.

Umre yapacak olan kişi, önce ihram hazırlıklarını yapar. Mikatta ya da mikat bölgesine gitmeden önce ihramlanır. İlk önce genel bir temizlik yapılır tırnaklar kesilir. Saç ve sakal tıraşı olunur. Bıyıklar düzeltilir. Gusül abdesti alınır. Gusül abdesti almak mümkün değilse abdest alınır. Koltuk altı ve kasık altı kılları temizlenir. İzar ve rida adı verilen iki parçadan oluşan ihram kıyafetleri giyilir. Başlar açılır ve ayaklardan da ayakkabı ve çoraplar çıkartılır. Terlik ve benzeri şeyler giyilir.

Bayanlar ise renk ve model şartı olmaksızın, el ve yüzleri dışında bedenlerinin tamamını vücut hatlarını belirtmeyecek şekilde örten ve ziynet görüntüsü içermeyen elbiseler giyerler. Başörtüleri ayak giysileri de her zaman ki gibi olur.

İhrama giren kişi, iki rekât ihram namazı kılar. İki rekât olan bu namazın ilk rekâtında Fatiha suresi ile kafirün suresi, ikinci rekatta ise Fatiha suresi ile ihlas sureleri okunur. Kılınan namazdan sonra umreye niyet edilerek telbiye getirilir.

Mekke’ye gidince, hacer-ül esved taşı hizasından başlamak şartıyla Kâbe etrafında, yedi defa dolaşılır. İlk üç dolanışta biraz çalımlı yürünür. Her dolaşmada hacer-ül esved taşı selamlanır. Bu dolaşmalar da ıztıba ve remel yapılır.

Tavaf bitince, iki rekât namaz kılınır ve sa’y yapmak için safa tepesine gidilir. Safa tepesinden başlamak şartıyla, safa tepesi ile Merve tepesi arasında yedi defa sa’y yapılır.

Daha sonra ise tıraş olarak ihramdan çıkılır. Böylece umre ziyareti tamamlanmış olur.

Umre ziyaretinde, hacda ki gibi Arafat, Mina, Müzdelife, kudüm ve veda tavafı yoktur. İstenirse kurban kesilir, Mekke ve Medine’de ki kutsal yerleri gezilebilir

Benzer Konular: