Kabe Nerede Bulunmaktadır?

Kâbe, Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde olan ve İslam âleminde kıble olarak kabul edilen kutsal bir yapıdır.

Harem-i Şerif adı verilen Büyük Cami’nin avlusunun ortasındadır. Mekke çevresinden getirilen siyah taşlardan yapılmıştır. Tek kapısı vardır. Tek odadan ibarettir. Odada damı tutan üç tane direk vardır. Odanın duvarları mermerlerle kaplıdır. İçerisinde değişik şekilde altın, gümüş kandiller vardır.

Dışarıda yerden 1,5 metre yükseklikte kapıya yakın bir yerde Hacer-ül esved adı verilen kutsal bir taş vardır. Bu taşın biraz ilerisinde Hacer-ül Es’ad taşı vardır. Kâbe’nin üstü her sene siyah bir örtüyle kaplanır. Yere kadar olan bu örtü üzerinde kelime-i şehadet işlenmiştir. Örtünün üst yarısında bulunan altın şerit üzerinde de Kuran süreleri yazılıdır.

Kâbe’nin Hz. İbrahim tarafından temellerinin atıldığı ve yeryüzünün kurulmuş ilk kutsal yapısı olduğu Kuran’da yazılıdır. Kur’an-ı Kerim Hz. İbrahim vasıtasıyla Allah’ın iradesiyle, insanlara haccın emredildiğini de yazar.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) hicretin 8. yılında Kâbe’yi fethettikten sonra hac başlamıştır. Hicri 11. yıldan sonra yapılan törenlere putperestler alınmamış ve artık tam bir Müslüman yeri olmuştur.

Kur’an-ı kerim’de, Kâbe’nin Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından inşa edildiği belirtilir. Kâbe’nin etrafında Mescid-i haram bulunur. Yeryüzündeki bütün Müslümanlar nerede bulunursa bulunsunlar, namazlarını Kâbe’ye dönerek kılarlar. Kâbe’nin bulunduğu yöne kıble denilir. İslam’ın beş temel şartından biri olan hac sırasında Kâbe; Farz olan ziyaret tavafı ve vacip olan veda tavafı ile iki kere tavaf ederler. Ayrıca bunların dışında da yapılan sünnet olan tavaflar vardır.

Tavaf, saat ibresinin ters istikametinde hacer-ül esved taşının bulunduğu köşeden veya hacer-ül esved-in hizasından başlayarak Kâbe etrafında yedi defa tam olarak yürümektir. Tavaf sırasında yapılan her tura bir şavt denir. Hac esnasında milyonlarca Müslüman toplanır ve aynı anda tavaf yaparlar.

Kâbe tarih boyunca çeşitli saldırılara ve tabi felaketlere uğramıştır. Kısmen veya tamamen yıkıldığı olmuş, yeniden inşa edilmiştir. Böyle durumlarda da Osmanlı padişahları Kâbe’nin onarımı ve tamiri konusunda her türlü yardımı yapmışlardır.

Kâbe alan olarak 145 metre karelik bir alana sahiptir. İki kenarı 12 metre, Öteki iki kenarı 10 metre, yüksekliği de 15 metredir.

Benzer Konular: