İhram Yasakları

İhram, niyet etmek ve telbiye getirmekle birlikte gerçekleşen bir eylemdir. Umreye niyet ettikten sonra telbiye getirmekle birlikte ihrama girilmiş olunup ihram yasakları da başlamış olmaktadır. İhram yasaklarından birisi de erkeklerin vücutlarına uygun olarak dikişle örülmüş ya da dokunarak şekillendirilmiş bir elbise giyinmeleridir.

RİDA VE İZAR NEDİR?

İhram yasaklarına uymak için erkeklerin bürünmüş oldukları rida ve izar adı verilen iki parçadan oluşan örtü, ihram diye ünlenmiş ve halk arasında “ihrama girmek” denilerek, bu örtülere bürünmek anlaşılmaktadır. Belirtildiği üzere ihrama giriş, niyet ve telbiye ile olmaktadır. Niyet eden ve telbiye getirmiş olan her erkek ya da kadın, ihrama girmiş sayılmaktadır. Ve bu aynı zamanda ihram yasaklarının da başlamış olduğunu haber etmektedir. İhram yasakları ve cezaları gibi durumlar hakkındaki detaylı bilgilerin tamamını aktarmak buradan tam anlamıyla aktarmak pek mümkün olmamaktadır. Fakat bu yasaklardan sürekli yaşanılan ve dikkat edilmesi gereken bazı hususlarda aktarılmaya çalışılacaktır.

İHRAM YASAKLARI NELERDİR?

  • Erkeklerin vücutlarına göre uygun olarak dikişle, örülerek ya da dokuyarak şekillendirilen bir elbise giymeleri,
  • Erkeklerin başlarını kapatmaları, çorap, eldiven,topuklu ayakkabı ya da topuğu örtecek şekilde kullanımı olan sandalet gibi şeyler giymeleri,
  • Kadınlarının yüz kısımlarını tenlerine değecek biçimde bir şeyler örtmeleri,
  • Traş olmak, tırnak kesmek, vücuttan tüy koparmak,
  • Güzel koku sürünmüş olmak. (Sıkça yapılan hatalardan birisi olarak güzel kokulu sabun, detarjanların kolanyalı mendil olarak kullanılması söylenmektedir.)
  • Cinsi münasabette bulunmak, şehevi söz ve fillerde bulunmak,
  • Diğer insanlar ile tartışmak, kavga etmek, onları incitmek,
  • Mekke harem hudutları içerisinde yer alan yetiştirilen büyüyen ot ve ağaçların koparılması.

İhramlı bir kişinin duş alması, duş alma esnasında kokusuz sabun kullanması, yüzük, kemer, kol saat, boyun çantası takması, kirlendiği vakit kokulu madde kullanmadan ihramının yıkanması, giymiş olduğu ihramın kirlenme, yırtılma vb. durumlarda başka ihramlar ile değiştirilmesi, pişik ve ayak yarıkları gibi durumlarda kokusuz krem kullanılması, başını kapatmadan battaniye, pike örtünmesi, şemsiyenin kullanması caiz olduğu söylenmektedir. Giydiği terlikte dikişin bulunması ihram için bir zarar vermeyecektir.

Benzer Konular: