İhram Yasakları Ne Zaman Biter?

İhram: Hac veya umre yapmaya niyet eden kimsenin, belirli bir süre için, normal zamanlarda yapılması mubah olan bazı fiil ve davranışları yasak kılmasıdır.

Hac veya umre yapmak isteyen kimse ilk önce genel bir temizlik yapar. Gerekiyorsa koltuk altı, kasık altı temizliği yapılır. Saç, sakal tıraşı olur. Bıyıkları düzeltir. Tırnaklarını keser. Gusül abdesti alır. Gusül imkânı yoksa abdest alır. Erkekler; atlet, kilot, çorap, elbise ve ayakkabılarını çıkarırlar. izar ve rida adı verilen iki parça ihram kıyafetlerini giyerler. Ayaklarına ise, arkası ve üzeri açık terlik giyerler. Bele kemer bağlama, sırta çanta almada bir mahsur yoktur. Kadınlar ise, normal elbise ve ayakkabılarını giyerler. Başlarını açmazlar, yüzlerini kapatmazlar.

İhram sünneti olarak iki rekât namaz kılınır. Namazın birinci rekâtında Fatiha suresi ile kafirün suresi, ikinci rekâtta ise Fatiha suresi ile ihlâs sureleri birlikte okunur.

Mikat sınırlarını geçmeden önce ihrama girilir.

“Allah’ım umre(hac) yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul buyur.” diyerek niyet edilir.

Niyet ettikten sonra ise;

“Buyur Allah’ım buyur! Buyur, senin hiçbir ortağın yoktur. Buyur, şüphesiz her türlü övgü, nimet, mülk ve hükümranlık sana mahsustur. Senin ortağın yoktur.”diyerek telbiye getirilir.

Böylece ihram yasakları başlar.

Mekke’ye varıncaya kadar, sabah, akşam, gece gündüz, yürürken yatarken ve her fırsatta telbiye, tekbir, tehlil ve salâvat-ı şerife yüksek sesle söylenir.

Mekke’ye yaklaşıp, harem bölgesine girince:

“Allah’ım! Burası senin haremindir. Emin kıldığın yerdir. Beni cehenneme girmekten koru. Kullarını dirilttiğin gün beni azabından güvende kıl, beni dostlarından ve itaatkâr olanlardan eyle.” diye dua edilir.

Harem-i şerif’e varınca, kabe sol tarafa alınarak, hacer-ül esved taşından başlanarak yedi defa şavt yapılır. hacer-ül esvede her uğramada istilam yapılır. İlk üç şavtta remel yapılır.

Tavaf, yedi şavta tamamlanınca, mültezem ve hatimde dua edilir. Mümkün ise makam-ı İbrahim’in arkasında değilse uygun bir yerde iki rekât tavaf namazı kılınır. Bu namazı kılmak vaciptir. Namazdan sonra dua eder, peşinden zemzem içer ve hacer-ül esved istilam edilerek, umre sa’yını yapmak üzere safa tepesine gidilir. Yönünü Kâbe’ye dönerek tekbir, tehlil ve salat-ü selam getirir, dua eder. sa’y yapmaya niyet eder.

Sa’y safa tepesinden başlayarak yedi şavt olarak yapılır. merve tepesinde son bulur.

Sa’y bitikten sonra, tıraş olunur ve ihramdan çıkılır ve ihram yasakları son bulur.

Benzer Konular: