Tahtakale esnafında hac heyecanı yaşanıyor. Binlerce hacı adayı alışveriş yapmak için Tahtakale’de hac malzemeleri satan iş yerlerine gidiyor. Hac malzemeleri fiyatları da esnaftan esnafa değişiklik gösteriyor.
Hac ibadeti sırasında gerekli olan ihram ve diğer eşyalar ile birlikte hediyelik olarak alınan seccade, tespih, yüzük, takke, kolye, esans, başörtüsü, zemzem takımı, kına, sürme ve misvak gibi ürünlerin fiyatları marka ve kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Tahtakale’de ki iş yerlerinde hem toptan hem de perakende satışlar yapılmaktadır. Esnaflar durumdan memnun. Hacı adaylarının harcadıkları para, kişi başına 350 TL. İle 1000 TL. Arasında değişiyor. Esnafın açıklamasına göre, zengin hacı adaylarının hac alışverişi, ortalamanın çok üstüne çıkarak 5000 TL.’i bulmaktadır.
Tahtakale’nin büyük şirketlerinden birinin müdürü olan Mehmet Öztürk, Kutsal yolculuk öncesi hacı adaylarının mutlaka alması gerekli olan ihtiyaçları söyle sıralıyor: “İhram, terlik çantası, para kesesi, dikişsiz terlik, ihram sabunu, hacı adaylarının tercihine göre hediyelik eşya.”
Birçok üründe olduğu gibi hac malzemesinde de fiyatlar çok değişmektedir. Seccade, tespih, takke, esans, yüzük, kolye, başörtüsü, misvak, kına ve zemzem takımı gibi, hac dönüşü dağıtılacak hediyeliklerin fiyatları da kalite ve markasına göre değişiyor.
Tahtakale sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin diğer şehirlerinin ve Avrupa’daki hacılarında ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Hac malzemelerinin ve hediyelik eşyanın % 80’i Türkiye’de üretilmektedir. Hacılar dönerlerken Suudi Arabistan’dan sadece hurma, misvak ve zemzem getiriyorlar. Bunlar dışında ki tüm malzemeler Tahtakale’den alınıyor.
Almış oldukları takke, yüzük, tespih ve diğer malzemeleri önce kutsal topraklara götürüp de, sonra Türkiye’ye geri getiren hacı adayları oluyor mu? Bu soruya Mehmet Öztürk şu cevabı veriyor: “Yıllar önce oluyordu. Bazı hacı adayları hediyelik eşyaları kutsal topraklara götürüp geri getiriyorlardı. Hediyelerin kutsal yerlerden geldiğini bilmek alana da verene de farklı duygular yaşatırdı. Ancak artık böyle bir uygulama yoktur. Çünkü hacı adayları oldukça fazla alışveriş yapıyorlar. Zaten oradan da en önemli olan hurma ve zemzemi getiriyorlar.”
Türkiye’de alışveriş yapmamız hem ülke ekonomisine katkı sağlar. Hem de ülkemiz esnafına kazanç sağlar. Suudi Arabistan’dan alacağımız hurma ve zemzem dışında diğer ürünlerin hiçbir cazibesi yoktur. Hem kaliteli olmuyor, hem de ürünlerin hiç birinin garantisi olmuyor.