Umreden Ne Alınır

Kutsal topraklar da bir alışveriş alışkanlığı vardır. Hac mevsiminde üç aylık açılan dükkânlar her gün müşterilerle dolar taşarlar. Fiyatları ise yapılan pazarlıklar sonunda bir hayli düşmektedir. Burada esnaflık yapanların en çok memnun kaldıkları müşterileri ise Türkler olmaktadır. Bu nedenle dükkân sahipleri anlaşılacak seviyede Türkçe öğrenmişler.

Türkler, hediye olarak daha çok Kuran-ı Kerim, tespih, seccade, gümüş yüzük, takke, kına, sürme, misvak ve ezanlı saat almaktadırlar.

Hediyelik ürünlerin fiyatları kalite ve markasına göre değişmektedir. Umre ziyaretine gidenler, ihtiyacı olan malzemelerle, yakınları için aldığı hediyelerin toplam maliyeti yaklaşık olarak 200 ile 1000 TL olmaktadır. En çok alınan ürünler ise şunlardır: Tespih, takke, seccade, battaniye, parfüm, esans, kına, sürme, çay, ezanlı saat, çanta, terlik, namaz örtüsü, başörtüsü, kolye, slâyt makinesi, bilezik, misvak gibi ürünler.

Umre ziyaretine gidenlerin en önemli yüklerinden birisi zemzem suyudur. Zemzem için orada şirketler kurulmuştur. 20 litre zemzemi, 60 riyal’e İstanbul’a kadar götürüyorlar.

Hurma fiyatları da cinsine göre değişmektedir. 5 riyal’den, 16 riyal’e kadar hurma satılmaktadır. Kilo başına 2 riyal’e hurmayı kargo ile memleketinize gönderebilirsiniz.

Tekstil fiyatları çok ucuz. Kumaş’ın metresi 2,5 riyal. Bayan elbisesi 10 riyal gibi.

Sokaklar 24 saat seyyar Pazar yerleri gibi. Adım başı seyyar satıcı görmeniz mümkündür. Sokaklara tezgâh kuranlar genellikle Pakistan, Hindistan, Afganistan, Nijerya, Gana ve Somali kökenli insanlar.  Her türlü alet ve hediyelik eşya satarlar.

Toplumumuzun geleneğinde kutsal topraklara gidene hediye verme, Ziyarete gidenin de dönüşte eşine, dostuna hediye verme geleneği vardır. Dinimize göre hediyeleşmek sünnettir. Hediyenin kutsal yerden geldiğini bilmek, hediye alana duygulu anlar yaşatır.

Hurma, misvak ve zemzem dışında ki, götürülecek olan her türlü hediyelerin tamamı kendi ülkelerinde var. Hediyenin mutlaka Mekke ve Medine’den alınması gerekmiyor. Hacılar gerekenden fazla alışveriş yapmaktalar. Bunları taşımak da ayrı bir sorun. Orada yapılan alışveriş kutsal değildir.

Ziyaretçilerimiz alışveriş işlerini Türkiye de yaparlarsa ülke ekonomimize ve kendi esnafımıza büyük katkı sağlar. Ziyaret esnasında ihtiyaç hissedilen her şey ülkemizde var. Ziyaretçiler için kaliteli ve gayet ucuz ürünler bulunmaktadır.

Benzer Konular: