Umre Tavaf Niyeti

Umre: Belli bir vakit’e bağlı olmaksızın, usulüne göre ihrama girdikten sonra Kâbe’yi tavaf edip safa ile Merve arsında say etmek demektir. tavaf ve sa’y’ dan  sonra traş olunur ve ihramdan çıkılır.

Bulunulan yerin durumuna göre, mikad sınırında veya harem bölgesi dışında usulüne göre ihram’a girilir. Elbise çıkartılır,iki parçadan oluşan dikişsiz ve beyaz olan örtüyü giyinir.

“Allahümme inni uridü’l-umrete feyessir-ha li ve tekabbelha minni” “Allah’ım! Ben umre yapmak istiyorum, onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul buyur.”diye niyet edilir.

Sonra,”lebbeyk allahümme lebbeyk…”diye telbiye’de bulunulur. Yolculukta da telbiye getirmeye devam edilir.

Mekke’ye girilince, umre için tavafta bulunup, bildiğimiz gibi Kâbe etrafında yedi kere dolaşırız. Her tur da hacer-i esved selamlanır. İlk üç şavt’ta hızlı olunur, tekbir getirilir.

Tavaftan sonra safa ile Merve arsında sa’y edilir. Bundan sonra ise saçlar kesilir veya kısaltılır, umre tamamlanır. Kâbe tavaf edilir. İstediği elbiseyi giyebilir.

İhramda haram olan şeyler helal olur.

Safa ile Merve arasında yedi defa yürümek, saçları traş etmek ya da kısaltmak umrenin vaciplerindendir.

Umrenin şartları, haccın şartları gibidir. Fakat umre için belli bir vakit gerekli olmadığından, bu durum da ihram da umrenin bir şartıdır.

Umre tavafına başlarken:”Ya ilahi ben aziz ve celil olan yüce Allahın rızası için beyt-i haramını umre niyeti ile yedi defa tavaf etmek istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul buyur diye dua edilir.

Hacer-i esved’in bulunduğu köşeden tavafa başlanır. Beyt-i muazzam sola alınarak beyt-i muazzamın kapısına doğru sağa gidilmek suretiyle tur yapılır. Böylece her tur hacer-i esved’in bulunduğu köşeden başlar orada son bulur. Bu turların her birine şavt denir. Bu şekilde yedi şavt da tamamlanmış olur.

Tavafa başlarken, ya da tavaf esnasında hacer-i esved önünden geçerken ona yönelip namazda durur gibi tekbir ve tehlil getirerek mübarek taşa eller kaldırılır veya sürülür. Mümkün ise öpülür. Eğer ki bunları yapmak mümkün değilse el sürer gibi işaret yapılır.

Tavaftan sonra makamın gerisinde iki rekât namaz kılınır. Buna sünnet diyenler olduğu gibi vacip de diyenler vardır.

Benzer Konular: