Hacda İhram Nasıl Giyilir?

İhram: İki parçalı bez olup, iple bağlanmaz, düğümlenmez ve kancalı iğne ile tutturulmaz.

İhrama girmeden önce, sünnet ve müstehap olarak yapılması gerekli konular vardır. Bunlara da riayet edilmelidir.

İhrama girmek isteyen kimse, ön hazırlıklarını yapar. Tırnaklarını keser. Gerekiyorsa koltuk altı ve kasık kıllarını temizler. Saç ve sakal traşı olur. Bıyıklarını düzeltir. Mümkünse gusleder. Bu gusül temizlik amaçlı olduğu için, özel durumda olan bayanlarda gusleder. Peygamber Efendimizin(s.a.v) ihrama girmek için gusül abdesti aldığı rivayet edilmiştir. Gusül mümkün değilse abdest alır. Güzel koku sürünür. Giyinmekte olduğu normal elbiselerini ve iç çamaşırlarını çıkarıp, sadece izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsünü giyinir. Peygamber efendimizin(s.a.v)ihram sırasında izar ve rida giyindiği bilinmektedir. Dikişli elbise men edilmiştir.

İzar: Göbekten dizkapağına kadar olan yeri örten bir peştamaldır.

Rida: Sırta, omuzlara ve göğse örtülen bir havludur.

İhrama giren kişi, ridasını sağ omuz’unun altından alır ve sol omuz başına kor. Böylece sağ omuzu açıkta kalır. Başını açar, çoraplarını çıkartır, ayakkabısını çıkartır, terlik ve benzeri şeyler giyer.

İhrama giren kadınlar normal elbise ve kıyafetlerini değişmezler. Çorap, ayakkabı ve eldiven giyebilirler. Başlarını örterler ama yüzlerini açık bırakırlar. telbiye ve tekbir getirirken, dua ederken seslerini yükseltmezler. Özel durumda bulunan kadınlar şu konuya dikkat etmelidir. Şayet adetleri bitmeden Arafat’a çıkmak zorunda kalacaklarsa, ifrad haccına niyet etmelidir.

İhrama girildikten sonra iki rekât namaz kılınır. Vakit kerahet vakti ise kılınmaz. Kılınan bu namaz, sünnettir. Birinci rekâtta Fatiha süresi ile kafirün, ikinci rekâtta ise Fatiha süresi ile ihlâs sureleri okunur. Namazdan sonra Allah’tan hac için kolaylık ve yardım istenir.”Allah’ım, hac etmek istiyorum, onu bana kolaylaştır. Ve benden kabul buyur.” diye dua edilir.

Niyet ve duadan sonra telbiyeye başlanır. telbiye:”Buyur Allah’ım emrine amadeyim.”demektir. Böylece ihrama girilmiş olur.

İhrama giren kimseye ihramlı olduğu sürede bazı fiil ve davranışları yapması yasaktır.

Bu yasaklar:

1.Saç, sakal ve bıyıkları kesmek.

2.Koltuk altı ve kasık kıllarını kesmek.

3.Tırnak kesmek.

4.Vücuda veya ihrama güzel koku sürmek.

5.Normal kıyafetleri giymek.

6.Başını ve yüzünü örtmek

7.Eldiven, çorap veya topukları kapalı ayakkabı giymek.

8.Cinsel ilişki veya ilişkiye götürecek davranışlar.

9.Başkaları ile tartışmak, kavga gibi davranışlardan uzak durmak.

10.Av hayvanlarına zarar vermek.

Benzer Konular: