Hac Hediyesi

Hac ziyaretinden gelen birisini görmeye gidildiğinde, özellikle çocuklar verilen hediyelere çok sevinirler. Günümüzde hediye olayı biraz abartılıyor. Tespih ve hurmanın yerini inciler, boncuklar almaya başladı.

Hediye almak telaşına düşen hacı adayları, ibadete ayıracakları zamanı alışverişe ayırıyor. Müslümanlar ömürlerinde bir kez olsun, hac ibadetini yerine getirmenin hayalini kurarlar. Çoğunluğumuz kutsal toprakları ziyaret etmenin hayali peşinde iken, bir grup Müslüman, o kutlu görevi yerine getirmenin heyecanını yaşamaktadır, şu anda. Türkiye’nin her tarafından dualar eşliğinde uğurlanan hac kafileleri sevinçlerle yollara çıkmaktadır.

Hac ziyaretine gidenlerin, döneceği gün heyecanla beklenir. Dönüşte hacı sıfatıyla karşılayacağımız büyükler, evlerimize ayrı bir huzur ve bereket getirecektir. Her tarafı mis gibi bir koku sarar. Hediye olarak getirilen tespih, yüzük ve seccadeler haccın atmosferine girmemizi sağlar. Hacca gönderdiğimiz annemiz, babamız, dedemiz, babaannemiz ya da anneannemiz ise bol hediye ile uğurluyoruz onları. Onlarda dönüşte inci, elbise, saat ve şal gibi birçok çeşit ile dönerler. Aslında bunların tamamını ülkemizde buluruz. Belki kutsal topraklardan gelecek olması nedeni ile belki işlemesi ile belki de modelleri farklı olduğundan dolayı cazip geliyor olabilir.

İslam’ın beş şartından birini yerine getirmek için Mekke’de ve Medine’de bulunan hacı adayları hediye almak düşüncesi ile meşgul olurlar. İşin maddi tarafı da var tabi ki. Hediyeleşme biraz abartılınca haccın masrafı da artmaktadır.

Hacca giden kişinin hediye vermesi, şart olan bir durum değildir. Hediye vermeyen bir kişinin haccı eksik olmaz. Hediyeleşmek güzel olan bir sünnettir. Hacca giden bir Müslüman’ı ziyaret etmek, hediye vermek, helalleşmek, uğurlamak ve döndüğünde tebrik etmek için gitmek, güzel davranıştır. Hacının da eşine, dostuna ve akrabalarına hediye getirmesi güzel bir davranıştır. Ancak zaman ve maddi imkânlarında uygun olması gereklidir.

Hediyeleşmenin makul ölçüsü, Peygamber Efendimizin (s.a.v) uygulamasıdır. Hediye kişilerin kendi güçleriyle orantılı olmalıdır. Hediyeleşen insanların eşit şekilde hediyeleşmesi şart değildir. Çünkü herkesin imkânı aynı değildir.

Kutsal topraklardan getirilecek en güzel hediye hurma ve zemzemdir. Takke, tespih ve seccade de olabilir. Hacca giden hacı adayları orada zamanını bol şekilde ibadete ayırmalıdır.

Benzer Konular: